[...] nie umiem tego za bardzo policzyć. jak to na oko może wyglądać? Nie schizowałabym przesadnie ze stosunkiem kwasów tłuszczowych - po prostu powinieneś pamiętać, aby zarówno kwasy tłuszczowe omega3 i omega6 były obecne w diecie. Czyli tak samo jak tłuste mięsa, ryby, podroby, żółtka jaj, tak samo olej kokosowy, awokado, orzechy, olej lniany, czy [...]
[...] choroby Alzheimera. W Wielkiej Brytanii rozpoczęły się badania nad wyjaśnieniem tego zjawiska. Ogłoszone niedawno wyniki naukowców z Chicago wskazały, że zawarte w diecie kwasy tłuszczowe typu omega-3 obniżają o 60 procent ryzyko choroby Alzheimera. Bogate w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 jest zwłaszcza mięso takich ryb jak [...]
[...] o podnoszenie cholesterolu, podnosi głownie frakcję HDL. Żaden inny kwas tłuszczowy nie podnosi cholesterolu HDL tak skutecznie jak laurynowy kwas tłuszczowy. Nasycone kwasy tłuszczowe ogólnie skuteczniej podnoszą cholesterol HDL(zwłaszcza korzystną podfrakcję HDL2) niż nienasycone kwasy tłuszczowe. Co ważne w całej układance poziom HDL [...]
[...] przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin powinna znależć się obowiązkowo w tej diecie(neutralne jednonienasycone [...]
[...] health to zapraszam do tego artykulu Pięć przykładów najgorszego rodzaju żywności. James M. Haig N.C www.bloodph.com Częściowo hydrogenizowane (utwardzane) oleje roślinne i kwasy tłuszczowe typu TRANS ( transizomery). Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje roślinne. Są to [...]
Wczoraj wykończyli mnie w pracy, siedziałam dłużej, do tego zakwasy od rana, więc niestety było bez treningu. Wzamian za to spędziłam wieczór na motywowaniu się do rzucenia palenia. Tzn. motywację mam, musiałam tylko samą siebie przekonać, że mam w sobie tyle siły, że dam radę. Od rana jest całkiem nieźle. Tzn. unikam narazie ludzi, bo większość [...]
[...] Magnez zakupiony omega 3 równiez, BCAA tez jest, brakuje mi jeszcze białka ale zamówie je w przyszłym tyg. Teraz koryguje diete i ją wrzuce jutro, musze jeszcze podliczyc kwasy tłuszczowe. Jednak dzisij to zrobiłem i dieta przedstawia się tak: DNT śniadanie 10:00 płatki owsiane 80g wiórki kokosowe 10g odżywka białkowa - 30g olej lniany [...]
[...] na początku planu. Łapa też zaczęła uwierać przy noszeniu koszulek, więc waga może nie oddawać zmian, które zachodzą. Dieta: Stwierdziłem, że będę od teraz wpisywał kwasy tłuszczowe, bo i tak mam to w głowie wyliczone, a może być to pouczające. Warzywa oczywiście świeże, ale ponieważ nie ma w tabeli takowych, to wrzucam porcję zieleniny [...]
[...] a ich stosunek w dzisiejszych dietach wynosi nawet 1:20 są przyczyną obniżenia zawartości kwasów omega-3 w organizmie. Powoduje to rozregulowanie homeostazay organizmu, gdyż kwasy o-3 są dla organizmu substancjami wyłącznie egzogennymi, jak zresztą sama nazwa wskazuje - NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Nieprawidłowy stosunek [...]
[...] zapasowego. OLIMP zastosował dodatek omega 3 w preparacie Fat Burner... OLIMP na razie zastanawia się nad zasadnością wprowadzenia oddzielnego suplementu omega 3, bowiem kwasy te działają bardzo podobnie do sprzężonego kwasu linolowego - CLA. Z tym, że działanie odchudzające CLA jest lepiej udokumentowane. Jednak pozostają jeszcze inne, różne [...]
[...] przez 0,05. Natomiast jeśli chodzi o równowagę pomiędzy kwasem linolowym, a alfa-linolenowym, to ich stosunek w diecie powinien wynosić 5:1 na korzyść linolowego. Te dwa kwasy, bowiem, konkurują o te same enzymy (zwłaszcza delta-6-desaturazę) już na wczesnych etapach metabolizmu w retikulum endoplamatycznym. Dodatkowe antyoksydanty w czasie [...]
Omega-3 ograniczają otyłość Tłuszcze. 2004 Gru; 39(12):1177-85. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego ograniczają u myszy otyłość wywołaną dietą dzięki zredukowaniu zagęszczenia komórek tkanki tłuszczowej. Ruzickova J, Rossmeisl M, Prazak T, Flachs P, Sponarova J, Veck M, Tvrzicka E, Bryhn M, Kopecky J. Wydział Biologii [...]
[...] A teraz uważnie przeczytaj to: "1. Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h 2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców 4. Należy dbać aby posiłek przed [...]
[...] enzymów żółciowych, które rozpuszczają tłuszcze. Skutkuje to tym, że muszę walić zastrzyki z B12 a wchłanianie dużej ilości tłuszczy jednocześnie okupuję bólami, bo kwasy żółciowe nie mają gdzie się wchłonąć i wędrują przez jelito grube. Dlatego się nie godzę, bo teraz zamiast 40 cm chcą usunąć dobry metr... Co pewnie zaburzy już całkiem [...]
[...] sylwetki. Dzienna podaż kwasów tłuszczowych omega 3 powinna być uzalezniona od dawki kwasów omega 6 i mieścić się w przedziale 1:1 - 1:5. Wliczać oczywiście należy ilości przyjmowane z konwencjonalnej żywności. Dieta zachodnia obfituje w kwasy omega 6, natomiast deficytowa często jest w omega 3. Stąd też istnieje wyraźna potrzeba suplementacji.
Wartość energetyczna 1340 kJ / 320 kcal Białko 2,3 g Węglowodany 0,4 g w tym cukry 0,4 g Tłuszcze 35 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone 18 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8 g w tym: Omega-3 2 g Omega-6 6 g Stanol roślinny 6,7 g Błonnik pokarmowy 0 g Sód 0,4 g Wit. E 8 mg (67% RDA*) Wit. A (retinol) 900 µg [...]
Wartość energetyczna 1340 kJ / 320 kcal Białko 2,3 g Węglowodany 0,4 g w tym cukry 0,4 g Tłuszcze 35 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone 18 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8 g w tym: Omega-3 2 g Omega-6 6 g Stanol roślinny 6,7 g Błonnik pokarmowy 0 g Sód 0,4 g Wit. E 8 mg (67% RDA*) Wit. A (retinol) 900 µg [...]